Favoriete WordPress plugins

Mijn favoriete WordPress plugins uitgelegd. Wanneer je zelf je website gaat maken in WordPress dan komt er een hoop op je af. Zo ook een (hele grote hoop) aan verschillende plugins. Maar hoe weet je nou welke plugins je wilt gebruiken of welke je nodig hebt? In dit geval ben ik een groot voorstander van Social Proof, ofwel de ervaringen van anderen. Ik deel hier daarom 5 van mijn favoriete plugins met je en ik leg meteen uit waarom ik zo’n fan ben. Handig toch?

Favoriete WordPress Plugins

Favoriete WordPress plugin: Beaver Builder

Dit is misschien een inkoppertje, aangezien ik wel vaker wat deel over Beaver Builder en mijn enthousiasme over deze plugin ;). Maar dit is dus wel overduidelijk een plugin waar ik volledig achter sta! De pro versie van de plugin is niet in WordPress verkrijgbaar, maar te koop via de website van Beaver Builder zelf.

Beaver Builder in het kort:

Beaver Builder is een pagebuilder die het voor jou mogelijk maakt om je website aan de voorkant te bouwen. Doordat je met een drag&drop systeem modules kunt verslepen naar de plek waar je ze hebben wilt komt er nauwelijks techniek bij kijken. Ideaal dus als je niet technisch bent aangelegd, maar toch zelf je website wilt maken! Ik denk dat je het dus niet gek vindt dat deze plugin hoog op mijn lijstje staat met favoriete WordPress plugins.

Complianz cookiebanner

Deze plugin is echt de kers op de taart van cookiebanners. Het is dan ook mijn favoriete cookiebanner plugin. Ik heb weleens een klant gehad die daar zelf andere ideeën over had, maar ik heb ze uiteindelijk toch zover gekregen dat ze deze banner wilden behouden. Het gaat dan niet perse om de banner zelf. Maar wel om alle features die erbij komen. En het mooiste van alles: gratis (tot op zekere hoogte.) Ik zal je uitleggen wat de plugin doet.

Zoals je wellicht weet zijn er regels en wetten voor het gebruik van cookies, het tracken van verkeer van en naar je website en het verwerken van persoonsgegevens. Zo heb je bijvoorbeeld verplicht een privacybeleid nodig en moet je, door middel van een cookiebanner, laten weten welke cookies jouw website gebruikt. Hiervoor moet ook een cookiebeleid geschreven worden. En nu komt het.. het in kaart brengen van al je cookies én het genereren van een cookiebeleid doet deze plugin vóór jou! Het instellen van de plugin kost je misschien 10 minuten tijd, maar die zijn het meer dan waard! Want na de installatie ben jij ervan verzekerd dat je je aan alle regeltjes houdt. Fijn idee toch?!

Favoriete WordPress plugin: Robin image optimizer

Je website ‘moet’ aan een aantal eisen voldoen, wil je jouw kans van slagen vergroten. En 1 van die eisen is de snelheid. Je pagina’s moeten in een mum van tijd laden. Niet alleen is je bezoeker anders verdwenen, maar Google houdt ook niet van trage websites. Je moet er dus écht voor zorgen dat je afbeeldingen niet te groot zijn. Een tip daarvoor is bijvoorbeeld je afbeeldingen als .jpeg/.jpg op te slaan. Deze bestanden zijn namelijk een stuk kleiner dan .png bestanden bijvoorbeeld.

Daarnaast is het slim om de afbeelding qua echte grootte niet meer dan twee keer groter dan afgebeeld te gebruiken. Dus stel de ruimte waar ik mijn afbeelding plaats is 500px x 500px, gebruik dan een afbeelding van maximaal 1.000px x 1.000px hiervoor. Je kunt die in Canva heel makkelijk doen bij het opslaan van je afbeelding. Dan kun je meteen je bestandsformaat op .jpeg/.jog zetten.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende tools waarmee je de bestandsgrootte kunt verkleinen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je afbeelding. Robin image optimizer is hierin mijn favoriet. Deze plugin vind je gewoon onder nieuwe plugins in je dashboard, hij is gratis en met 1 druk op de knop kun je al je bestanden tegelijk optimaliseren!

WP Rocket

Helaas is dit geen gratis plugin, maar het is wel een hele waardevolle! Deze plugin zorgt namelijk voor heel veel prestatieverbeteringen op je website. Zo is het een caching plugin (het opslaan van bestanden, waardoor niet bij ieder website bezoek alles opnieuw geladen hoeft te worden), kun je bestanden optimaliseren (en verkleinen), zorgt de plugin er voor dat je afbeeldingen langzaam worden geladen (waardoor je website een stuk sneller gaat draaien) en voegt het bestanden samen, waardoor ze ook weer sneller geladen kunnen worden. Geloof mij, de prestaties van je website gaan echt gigantisch vooruit nadat je deze plugin hebt geïnstalleerd!

Wil jij weleens testen wat jouw website nu presteert? Kijk dan eens op Pingdom en test jouw site! Het enige wat je hoeft te doen is je domeinnaam in te vullen, de dichtstbijzijnde server te selecteren (Frankfurt) en testen maar!

Favoriete WordPress plugin: Yoast SEO plugin

Ja last but not least (in dit lijstje dan) de Yoast SEO plugin. Deze plugin maakt je leven echt een stuk eenvoudiger. Niet alleen voor bloggen, maar eigenlijk voor je hele website. De plugin laat je namelijk heel eenvoudig je pagina’s optimaliseren voor de zoekmachines. Voor iedere blog die ik schrijf en elke pagina die ik maak gebruik ik deze plugin. In de gratis versie kun je per pagina 1 zoekterm invullen en Yoast geeft je vervolgens alle tips en richtlijnen voor het optimaliseren van je pagina’s. Het zorgt ervoor dat straks als jouw pagina’s gewoon vindbaar zijn in Google, op de zoekterm die jij hebt aangegeven. En heel eerlijk, dat wil jij toch ook?

Heb ik nog meer favoriete WordPress plugins?

Zeker weten! Wil je er meer over weten? Neem dan zeker contact met me op! Ik vertel je er graag meer over 🙂