Webdesign voor beginners – tips&tricks om zelf aan de slag te gaan

Webdesign voor beginners kan een grote speurtocht zijn. Toch ben ik er van overtuigd dat iedereen zelf haar website kan maken. Je moet alleen wel weten wat je doet. Ik geef je maar liefst 6 praktische tips om toe te passen als jij aan de slag wilt met je eigen website.

Begin met een duidelijk doel

Om goed van start te gaan met je eigen website is het belangrijk dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Heb je goed nagedacht wat je wilt bereiken met je website? Is het bijvoorbeeld een visitekaartje? Of wil je een plek om je portfolio tentoon te stellen of misschien wil je juist gaan verkopen op en met je site. Bedenk je van tevoren goed met welke intentie jij je website gaat maken en ook zeker met welk doel jij je teksten gaat of laat schrijven.

Kun je bij het voorbereiden van je website wel wat hulp gebruiken? Kijk dan eens naar de basiscursus website maken: “1 dag, 1 website”. Hierin ga je aan de hand van een werkboek al je voorbereidingen treffen, waardoor jij daarna alleen je website nog maar hoeft te maken.

Webdesign voor beginners; Kies een intuïtieve lay-out

Hou het simpel voor jezelf. Zeker in het begin. Zorg ervoor dat je navigatie/menu, home-knop en contactgegevens op de plek staat waar je bezoeker deze verwacht.

Daarnaast is het belangrijk om van je website geen doolhof te maken. Als je zelf niet meer weet wat je waar kunt vinden, dan weet Google het ook niet en je bezoeker al zeker niet. Dus nog maar een keer.. hou het simpel en zorg dat het klopt.

Optimaliseer je website voor mobiele gebruikers

Meer dan de helft van je websitebezoekers zal je site bezoeken op een mobiele telefoon. Zorg er dus voor dat je website ook op mobiel formaat klopt, dat de tekst leesbaar is, je knoppen makkelijk aan te klikken, je afbeeldingen niet over je tekst heen schuiven etcetera, etcetera. Het gebruikmaken van een pagebuilder kan je hier gigantisch bij helpen. Deze designs maak je namelijk al bijna volledig responsive, nog voordat je er zelf iets aan gedaan hebt.

Zelf maak ik gebruik van de pagebuilder Beaver Builder. Klik hier om het aanbod van Beaver Builder te bekijken.

Webdesign voor beginners; Kies een passende huisstijl

Ga je zelf je huisstijl samenstellen dan is het slim om eens te bekijken wat kleuren doen. Kleuren roepen namelijk gevoelens en emoties op. Je wilt er hier zeker van zijn dat jij iets kiest wat past bij waar jij en je bedrijf voor staan.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor lettertypes. Wanneer jij een zakelijke uitstraling wilt hebben kun je beter geen speelse lettertypes gebruiken (zie voorbeeld hieronder.) Twijfel je over bepaalde lettertypes? Verkies dan praktisch boven uiterlijk.

Ik geef je een voorbeeld: Op mijn eerste eigen website maakte ik gebruik van een heel mooi en zakelijk lettertype, dunne uitvoering. Ik vond dit super stijlvol en ik was zelf helemaal gewend hieraan. Totdat mijn man op zijn oude computer op zijn werk mijn site bekeek en geen woord van de tekst kon lezen. Dat is natuurlijk super zonde. Ik heb het zelf nog even gecontroleerd op een oude laptop die wij thuis hebben liggen en ook hier was de tekst totaal onleesbaar geworden. Het scherm was gewoon te oud om dit lettertype op deze manier leesbaar weer te geven. Niet heel erg handig hè 🤭. Moraal van het verhaal: better safe then sorry.. dus kies voor het praktische lettertype.

Heb je je kleurenpalet helemaal samengesteld? Wees dan consistent met het gebruiken van deze kleuren op je website. Dit zorgt voor herkenning bij je bezoekers en dat is wat je wilt. Je wilt eigenlijk dat je bezoeker alleen al door het zien van jouw bepaalde kleurencombinatie en lettertypes ze meteen weten dat dit jouw boodschap is.

Voeg visuele elementen toe

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden, die uitspraak komt niet uit de lucht vallen. Een beeld kan binnen 13 milliseconde door je brein worden opgeslagen (bron: Nu.nl). Dat wetende en daarnaast ook nog eens wetende dat bezoekers op jouw website je tekst niet volledig lezen, maar alleen scannen, is het slim om goed gebruik te maken van je visuals. Denk aan bijvoorbeeld afbeeldingen van jezelf en van je werk of je werkplek. Ook kunnen zakelijke tekeningen of graphics je helpen om je boodschap goed over te brengen.

Webdesign voor beginners; Vertel je bezoekers wat je van ze verwacht

Het klinkt misschien allemaal zo logisch voor jezelf.. hoe jij je teksten hebt geschreven. Maar je bezoeker wil aangezet worden tot actie, ze gaan hier niet zelf naar op zoek. Zorg er dus voor dat je op de juiste/logische plekken gebruik maakt van call to actions (bv in de vorm van een knop.) Ik geef wat voorbeelden:

  • Vertel jij op je homepage kort iets over je aanbod? Plaats er dan een knop bij die linkt naar je volledige aanbod.
  • Op je aanbodpagina spoor je je bezoekers aan om over te gaan tot a. Kopen (als jouw producten of diensten in een webshop staan) of b. Contact opnemen voor een kennismaking.
  • Ook op de pagina; Over mij kun je mooi door linken naar je contactpagina voor meer informatie.

Ik denk dat je de boodschap wel begrijpt. Stap in de schoenen van je bezoeker en geef duidelijk aan wanneer jij verwacht dat je bezoeker om is en dus een actie wil ondernemen!

Heb je nog vragen?

En wie ben ik om zelf geen call to action in mijn blogs te plaatsen 😉. Wil je meer tips volg me dan zeker op Instagram en voor vragen kun je me daar óf een DM sturen of contact met me opnemen via het contactformulier.