Wat is linkbuilding?

Misschien zie je het weleens voorbij komen: Linkbuilding. Linkbuilding is belangrijk voor de autoriteit van je website en daardoor een belangrijke factor als we praten over SEO. Maar wat is linkbuilding nou precies? In het heel kort is linkbuilding het verkrijgen van (hyper)links van jouw website op andere websites. Deze links (ook wel backlinks genoemd) vergroten de autoriteit van je website en zorgen voor een betere positie in zoekmachines zoals Google. In deze blog duik ik helemaal in het linkbuilden, ik leg uit wat het is en hoe je het aan kunt pakken.

Wat is linkbuilden - Netwerk van gelinkte blokjes die symbool staan voor verschillende mensen/websites

Linkbuilding is het opbouwen van autoriteit

Je kunt linkbuilding (of linkpartners) een beetje vergelijken met Social Proof/reviews. Jij vertelt een mooi verhaal, maar een goede review van een (oud)klant van jou kan voor je bezoeker de doorslag geven om inderdaad jouw aanbod te kopen/gebruik te maken van je diensten.

Zo werkt het met linkbuilding ook een beetje. Er is een andere website die verwijst naar jouw website en dat is voor Google een teken dat je goed bezig bent. Het is een teken van autoriteit binnen jouw vakgebied. De aanbevelingen van anderen wegen namelijk misschien nog wel zwaarder dan wat je zelf te vertellen hebt. Lullig eigenlijk he? 😉

Soorten backlinks

We spreken over 4 verschillende soorten backlinks:

  1. Natuurlijke backlinks, deze verkrijg je doordat de kwaliteit van je content dusdanig goed is dat anderen uit zichzelf naar jouw content gaan verwijzen. Deze heb je dus verdiend 💪🏻
  2. Backlinks door middel van uitwisseling, deze verkrijg je door te ruilen met een andere website. Jij plaatst een link van mij en ik plaats een link van jou. Of ik plaats er 1 van jou, mevrouw B plaatst er 1 van mij en mevrouw C plaats er 1 van mevrouw B. Je kunt hiervoor eens kijken bij de Facebook groep Slimme SEO Entrepeneurs waar actieve linkbuilding gestimuleerd wordt.
  3. Backlinks door het plaatsen van een gastblog, deze link krijg je door op de website van iemand anders te bloggen. Dit wordt een gastblog genoemd. In ruil voor de blog mag jij een link plaatsen naar je eigen website. Ook hiervoor kun je bovengenoemde Facebook groep gebruiken.
  4. Gekochte backlinks, je koopt hier je eigen links die daarna op andere websites worden geplaatst.

Het is belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van de backlinks die je verzamelt. Het is belangrijker om 3 kwalitatief goede backlinks te hebben, dan 500 slechte backlinks. Met andere woorden: Koop geen backlinks. Google prikt hier zo doorheen en dus is het weggegooid geld.

Wat zijn kwalitatieve backlinks?

Kwalitatieve backlinks zijn links die staan op bijvoorbeeld een website in je eigen niche. Ook zijn het links die staan op websites met grote autoriteit. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer je links koopt, de websites waarop je links geplaatst worden aan geen van deze 2 factoren voldoen.

Hoe kom je aan een effectieve linkbuilding strategie?

Om een effectieve linkbuilding strategie te kunnen aanhouden doe je er slim aan om:

  • Altijd te zorgen dat je content kwalitatief in orde is. Door voor je eigen content fans te verzamelen verhoog je de kans op natuurlijke linkbuilding.
  • Gebruik te maken van je eigen netwerk. Wie zitten er allemaal in en met wie kun je in gesprek gaan om een linkbuilding samenwerking te bespreken?
  • Grotere website binnen jouw niche te benaderen om te informeren naar gastblog mogelijkheden.
  • Blijf je eigen content doordelen op Social media om je bereik te vergroten, wat de kans op het doordelen weer verhoogd.

Relevantie is key

Relevante backlinks zijn altijd belangrijker voor je SEO dan jouw link op een willekeurige andere website. Je kunt je misschien voorstellen dat als mijn website link in een blog over acrylnagels geplaatst wordt ik daar niet heel veel profijt van heb. De context is dan totaal verdwenen en Google raakt er alleen maar door in de war.

Controleer dus goed waar je links geplaatst worden. Je kunt dit zien in Google Search Console, in het menu aan de linkerkant onder het kopje: “Links”.

Tips voor de startende linkbuilder

Het is belangrijk om geduld te hebben en met de lange termijn in gedachten te werken aan je autoriteit. Begin met kwalitatieve content creëeren en hou dit vol. Van daaruit kun je natuurlijke backlinks verkrijgen en dit weer doorzetten naar de volgende stap.

Heb je nog vragen over linkbuilding?

Laat het me zeker weten! Vink leuk en ik help je graag! Neem contact op via dit formulier.

Xo

Mady