Passief inkomen genereren: 5 tips om dit te bereiken met je website

Passief inkomen generen klinkt heerlijk toch? Laten we eerlijk zijn.. dat wil iedereen. Je zet het één keer goed neer en het geld stroomt binnen zonder dat je er verder wat aan hoeft te doen. Het klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn of niet? Toch is het mogelijk als je het goed aanpakt. In deze blog geef ik je 5 slimme tips om passief inkomen te genereren met je website. Zo kun jij een stabiele inkomstenbron opbouwen, zelfs terwijl je slaapt. Dus als jij er klaar voor bent om je website hiervoor in te zetten lees dan snel verder.

Passief inkomen genereren met je website > Side hustle

Wat is passief inkomen eigenlijk?

First things first: Wat is passief inkomen eigenlijk? Ik leg het je uit:

Passief inkomen betekent eigenlijk dat je aanbod kant-en-klaar is (zoals die maaltijden weet je wel?) Het voordeel hieraan is (zeker ten opzichte van zo’n maaltijd) je maakt het 1 keer en daarna kun je ‘het’ als het ware aan de lopende band verkopen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een online cursus. Deze zet je goed in elkaar, je neemt alle video’s op, maakt er eventueel nog een werkboek bij en… verkopen maar! Je zult hoogstens wat nieuwe trends of werkwijzen aan toe moeten voegen als de cursus wat veroudert raakt, maar in grote lijnen kun je doorlopend blijven verkopen.

Voordelen van passief inkomen

Het grote voordeel lijkt me eigenlijk wel duidelijk: Inkomsten zonder dat je er extra werk voor hoeft te verzetten. Daarnaast is het ook een stukje vrijheid die je ervoor terugkrijgt. Met een passief aanbod kun je een stabiele inkomstenbron genereren, mits je het goed aanpakt natuurlijk. Je kunt ervoor zorgen dat je bedrijf groeit, zonder dat je er zelf extra voor uren hoeft in te leveren.

Strategieën voor het genereren van passief inkomen

Nu zijn er zeeën van manieren om passief inkomen te genereren, maar daarvoor heb jij waarschijnlijk niet de tijd om het allemaal te lezen én daarnaast is er niet genoeg plek in deze blog om alles kwijt te kunnen. Ik geef je daarom 5 strategieën om je vast een idee te geven:

  • Passief aanbod genereren door middel van Affiliate marketing: Dit is één van de makkelijkste manieren om passief omzet te genereren. Je verkoopt hier namelijk niet een product of dienst die je zelf hebt gecreëerd maar dat van iemand anders/een ander bedrijf. Wanneer het product of de dienst wordt gekocht via jouw “Affiliate link” dan krijg jij een percentage of vast deel van het verkoopbedrag. Deze Affiliate links plaats je op je website, bijvoorbeeld bij een stukje waarin je dit product of deze dienst aanbeveelt. Easy peasy, lemon squeezy.
  • Digitale productverkoop is de volgende vorm van passief inkomen. Ik noemde hem eerder al een keer, maar een online cursus hoort in deze categorie. Het hele proces hierin kun je op je website automatiseren zodat iemand direct inloggegevens en een factuur krijgt na aankoop (vanuit jouw webshop).
    Naast een cursus kun je ook denken aan templates (voor bijvoorbeeld Social media posts, websites of huisstijlen), sjablonen, e-books and so on and so forth.
  • Lidmaatschappen kun je aanbieden wanneer je bijvoorbeeld toegang kunt verlenen tot een speciale exclusieve databank of community. In het laatste geval ben je niet volledig passief aan het werk, want in een community is het wel belangrijk dat je interactie aangaat met je gebruikers om ze te stimuleren het lidmaatschap ook weer te verlengen.
  • Advertenties zorgen ook voor passief inkomen, hiervoor kun je je aanmelden bij bijvoorbeeld Google AdSense. Je plaatst vervolgens een advertentieblok op een strategische plek op je website en ontvangt een bedrag per klik. Je website moet hiervoor wel aan de kwaliteitseisen van het advertentienetwerk voldoen om in aanmerking te komen.
  • Je kunt ook e-mailmarketing gebruiken om een passieve inkomstenstroom te genereren. Een goede Sales of marketingfunnel inzetten kan zorgen voor extra inkomsten vanuit e-mailmarketing. Iemand die hier alles over weet is Ilse Tersluijsen van You Need Somebody. Recentelijk schreef zij ook een blog over Hoe je met slimme sales funnel meer klanten bereikt. Je vindt de blog hier. Voor het opstarten van een funnel is je website een mooi startpunt voor bijvoorbeeld je gratis weggever/freebie.

Hoe begin je en hoe kies je?

Belangrijk om te onthouden is dat het een beetje logisch blijft allemaal. Wanneer ik als webdesigner ineens allemaal Affiliate links zou plaatsen voor beauty producten dan gaat het natuurlijk nergens over. Hetzelfde geldt ook voor advertenties. Wanneer ik als webdesigner website templates zou verkopen is dat een stuk logischer. Als ik een weggever/freebie maak over het maken van een website (wat ik ook heb gedaan > check hier) en daarmee een e-mailmarketing funnel start om daarmee mijn cursus te verkopen dan is dat ook logisch.

Wat je kunt doen is eerst eens kijken welke van de ideeën je aanspreken. Daarna ga je binnen deze opties kijken wat bij jou en je bedrijf past. Misschien zijn er al bedrijven waarmee jij samenwerkt die aan Affiliate marketing doen. Dan heb je zo je eerste link te pakken en deze kun je dan ook vast op een strategische plek op je website kwijt.

On spot met je SEO

Zoals je misschien wel doorhebt zijn er tal van manieren om passief inkomen te genereren met je website. Maar wat je gaandeweg niet moet vergeten is dat je SEO on spot moet zijn om het ook daadwerkelijk allemaal via je website op gang te krijgen. Als er geen bezoekers op je site komen heeft het ook niet zoveel nut. Doe je zoekwoorden onderzoek, optimaliseer je website, optimaliseer de techniek en werk aan je ranking in Google. Als het allemaal 1 keer gaat lopen zit je op een goudmijntje.

Meer lezen over SEO marketing doe je hier.

Conclusie

Passief inkomen is leuk, het is bevrijdend, het is heerlijk… maar je zult er wel wat voor moeten doen. Maar als je het allemaal één keer hebt aangeslingerd dan heb je een mooie inkomstenbron gecreëerd waarmee je, zelfs als je slaapt, inkomsten genereert.

Vragen hierover? Laat het me weten! Vink leuk en ik help je graag.

Xo Mady