Mobiele website – responsive vs mobile first

Je mobiele website… Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je eigen website gaat of laat maken. Dit gebeurt tenslotte vaak op een desktop of laptop. Maar wist je dat ruim 75% van de gebruikers van mijn website via een mobiele telefoon komen? En dit geldt niet alleen voor mijn website, dit geldt voor alle websites. Dan heb je misschien weleens gehoord van Responsive of responsief ontwerp. Dat wil zeggen: Je website schuift mee met het formaat van het toestel en wordt dus steeds kleiner. Maar steeds vaker is er sprake van Mobile first ontwerp. Mobile first wil zeggen dat de ontwerper van je site begint met een website voor mobiel formaat en deze steeds groter maakt. De mobiel eerst dus. Ik zet beide varianten in deze blog tegenover elkaar.

Je mobiele website – Responsive

Laat ik beginnen met responsive ontwerp. Dit is een ontwerp vorm die al enige tijd bestaat. Het wil zeggen dat de website op groot formaat gemaakt wordt en zich door middel van code aanpast naar het formaat van het beeldscherm. Je werkt van groot naar klein en je website gaat hierin dus mee. Je hoeft hiervoor maar 1 website te ontwerpen, je moet alleen misschien hier en daar wat lettertypes vergroten of verkleinen en je marges bewerken.

Voordelen Responsive ontwerp

 1. Je ontwerpt 1 website op groot formaat en deze past zich automatisch aan naar de grootte van het scherm.
 2. Doordat je met 1 soort code werkt is het ontwerp relatief simpel te onderhouden.
 3. Responsive ontwerpen zijn vaak compatibel met een breed scala aan beeldschermformaten en je kunt dus uitgaan van een consistente gebruikerservaring.

Nadelen responsive ontwerp

 1. In theorie is responsive ontwerp eenvoudig, maar wanneer je gebruikmaakt van een complexe lay-out dan is de flexibiliteit van een responsive ontwerp voor jouw mobiele website niet altijd even makkelijk.
 2. Je laadtijd kan toenemen door elementen die niet zichtbaar zijn op alle apparaten, maar wel ingeladen worden.
 3. Omdat je ontwerp begint met het desktop en laptop ontwerp is een responsive ontwerp niet altijd volledig geschikt voor een mobiele website.

Je mobiele website – mobile first

Aan de andere kant heb je mobile first design. Dit is een ontwerp vorm die steeds populairder wordt nu het mobiele gebruik nog steeds stijgende is. Mobile first zegt het eigenlijk al: Je mobiele website wordt als eerst ontworpen, van waaruit je gaat uitbreiden naar grotere schermen. Het idee achter deze vorm van ontwerpen is dat je uitgaat van de gebruiksvriendelijkheid van de website en als zijn functionaliteiten op een mobiel apparaat.

Sophie Brittain, specialist in gebruikerservaring, haar website is een voorbeeld van super minimalistisch Mobile first ontwerp.

Voordelen mobile first

 1. Doordat het ontwerp volledig is ontstaan vanuit de mobiele gebruiker is de gebruikerservaring op mobiele apparaten over het algemeen ook stukken beter.
 2. Doordat je tijdens het ontwerpen enigszins beperkt wordt in je ruimte, wordt je gedwongen je alleen te focussen op essentiële elementen en functionaliteiten. Dit zorgt voor een gestroomlijnde website en een verbeterde gebruikerservaring.
 3. Doordat je bij de essentie blijft en vanuit mobiel gaat ontwerpen is over het algemeen de laadtijd stukken beter. Een belangrijk onderdeel voor mobiele website bezoekers, aangezien mobiele gebruikers minder geduld hebben.

Nadelen mobile first

 1. Van klein naar groot ontwerp werken vergt meer moeite dan andersom.
 2. Omdat de focus op het mobiele ontwerp ligt kan je desktop versie minder geoptimaliseerd zijn dan bij responsive ontwerp.
 3. Deze is gerelateerd aan punt 2: De mobile first benadering is een briljante benadering, maar enkel als jouw bezoekers jouw site op mobiel bezoeken. Komen jouw gebruikers voornamelijk vanaf een desktop dan blijft de optimalisatie teveel uit en kan het je klanten kosten in plaats van opleveren.

Jouw mobiele website, welke keuze maak je?

Zoals je hebt kunnen lezen hebben beide benaderingen voor het ontwerp van jouw website zijn eigen voor- en nadelen. Je moet goed weten waar jouw doelgroep zich bevindt om hierin het juiste besluit te maken voor welke aanpak voor jouw website de beste is. Zit jouw doelgroep voornamelijk op het mobiele web dan is Mobile first voor jou de beste aanpak. Dit verhoogt de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk, wat meespeelt in de besluitvorming van je bezoeker, maar ook in de zoekresultaten van Google. Vergt jouw website echter een bredere aanpak doordat er diverse beeldschermformaten belangrijk zijn voor je doelgroep dan doe je er slim aan om voor een responsive ontwerp te gaan voor je website. De mobiele website is dan wellicht niet de prioriteit geweest bij het maken, hij is wel gewoon te bezoeken en te gebruiken.

Vragen over je mobiele website?

Laat het me weten, vink leuk en ik help je graag! Je kunt contact met me opnemen via deze pagina.

Xo,
Mady