Artificial Intelligence teksten schrijven, do or don’t?

Artificial Intelligence gebruiken voor het schrijven van je (web-)teksten kan aanlokkelijk klinken. Je geeft een opdracht en tools zoals ChatGPT en Gemini rollen er zo een hele pagina voor je uit. Maar of het nou zo slim is om dat te gebruiken…. Een kort en duidelijk antwoord: Nee. Dat is het niet.

Neemt niet weg dat ik een ontzettende fan van van bovengenoemde tools trouwens. Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat ik de tools dagelijks gebruik. Ook voor het schrijven van mijn eigen blogs. Maar niet op de manier zoals je misschien zou denken. In deze blog lees je wat tips voor het schrijven van je webteksten met behulp van Artificial Intelligence. Hoe gebruik je het wel en hoe liever niet.


Wil jij net als ik AI gebruiken om snelle en vaker te bloggen, zonder dat het je teveel tijd kost? Bekijk dan hier alles over de minicursus Findability Boost.


Artificial Intelligence intelligent gebruiken

De kunst is om zo specifiek mogelijk te zijn in je vraagstelling. Ik wilde zelf weleens ‘even snel’ iets vragen, maar ik was nooit blij met de antwoorden die ‘even snel’ daarop terugkomen. Hoe meer je geeft, hoe meer je ook krijgt. Zo simpel is het eigenlijk. Toen ik deze aanpak ging aanpassen en meer details ging toevoegen aan de vragen die ik stelde, werden de antwoorden ook steeds en steeds beter.

Onthoud dus: Voor AI geldt: More=more.

Lees hier hoe je meer klanten en omzet uit je website haalt en niet perse uit Instagram

Ga een gesprek aan..

Dit klinkt misschien een beetje suf… maar laat je Artificial Intelligence tool jou eens vragen stellen! Daardoor krijgt de tool veel beter inzicht in jouw beweegredenen en kan dus ook veel beter antwoorden. Ik zet heel vaak gewoon onder aan mijn hele verhaal: Heb je meer informatie nodig om deze vraag correct te kunnen beantwoorden stel me dan de vragen waar je het antwoord van nodig hebt. Vaak krijg je dan een soort interview toegestuurd. Na het beantwoorden van de vragen van je AI-tool (ChatGPT in mijn geval) krijg je een veel gedetailleerder antwoord.

Artificial Intelligence wél gebruiken

Waarvoor gebruik je dan wel AI tools? Nou dat is teveel om zo te beantwoorden. Maar als het gaat om schrijven van webteksten heb ik wel wat tips voor je:

  • Het schrijven van een framework voor je tekst
  • Helpen met het bedenken van koppen of subkoppen
  • Content ideeën voor als je nog niet weet waarover je wilt schrijven
  • Helpen bij het bedenken van zoekwoorden om te onderzoeken (Let op: AI is geen zoekwoordenonderzoek tool, je kunt dus suggesties vragen om te onderzoeken. De woorden waar o.a. ChatGPT meekomt zijn niet altijd goede zoekwoorden. Je zult deze toch echt nog zelf moeten onderzoeken. Wil je weten hoe je dat slim aanpakt? Klik dan hier om te lezen over de Google PAGE 1 ritual)
  • Het schrijven van meta-data (SEO-titel en metabeschrijving)
  • Het nalopen van je tekst op bijvoorbeeld grammaticaal gebied
  • Een content planning maken voor bijvoorbeeld je blogs (Social media kan natuurlijk ook)

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Maar zoals je ziet heeft het veel met brainstormen te maken. Het maak het wel een stuk makkelijker voor je om bijvoorbeeld regelmatig een nieuwe blog te schrijven.

Bloggen met behulp van Artificial Intelligence

Een lap tekst kopiëren en plakken vanuit AI raad ik nogmaals af. Want echt.. Je valt door de mand. Er zit totaal geen gevoel in een AI tool, de tools zijn ook niet grappig. Informeel wordt soms gewoonweg een peuterspeelzaal en zakelijk wordt geschreven met woorden waar je letterlijk u tegen zegt. Niet doen dus ;). Maarrrr… je kunt wel super veel dingen wél uit AI halen voor bijvoorbeeld je blogs.

Ik heb een minicursus gemaakt waarin ik je laat zien hoe je AI hiervoor inzet. Zo bespaar je een hoop tijd bij het schrijven van je blogs, ondanks dat je ze nog steeds zelf moet schrijven ;).

Alle informatie over de Findability Boost lees je hier.

Conclusie

Ik denk dat een conclusie niet echt meer nodig is… Gebruik de tools gewoon niet om te kopiëren, maar om je inspiratie te geven en je hier en daar een handje te helpen. Dat vinden je lezers leuker, daardoor vindt Google het leuker en dát is voor jou weer leuker.

Heb je nog vragen? Laat het me zeker weten! Vink leuk en ik help je graag.

Liefs,
Mady

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.