Je website aanmelden bij Google in slechts 2 stappen

Gefeliciteerd! Je hebt een website gemaakt of laten maken. Dat is een mooie stap voor je bedrijf. Maar nu… hoe zorg je er nou voor dat je website ook in Google terechtkomt? Gaat dat automatisch of moet je hier iets voor doen? Je website aanmelden bij Google kan in slechts 2 stappen. En in deze blog leg ik je uit hoe.


Die kakelverse website ook meteen op de eerste pagina in Google krijgen? Check dan hier alle informatie over de minicursus Google PAGE 1 ritual


Is het nodig je website aan te melden bij Google?

Heel kort antwoord: Ja en nee. Nou daar heb je wel wat aan, of niet? Ik leg het even uit. Strikt gezien is het niet nodig om je website aan te melden bij Google. Maar, dan moet je wel een hele lange adem hebben. Als je de robotjes van Google hun werk laat doen dan kan het zomaar eens maanden duren voordat ze jouw website oppikken. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt met een gloednieuwe website. Die moet lekker direct gaan knallen.

En dan kom ik tot het andere antwoord: JA! Wil je direct resultaat zien en bekijken hoe je website het doet in Google dan zul je hem moeten aanmelden. En het aanmelden van je website bij Google is makkelijker dan je misschien nu denkt.

Stap 1. Koppel je website aan Google tools

Om je website te kunnen aanmelden bij Google is het belangrijk dat je twee Google tools koppelt aan je website. Google Analytics en Google Search Console. Google Analytics is voornamelijk belangrijk zodat meteen alle data van je website wordt geregistreerd. Google Search Console is belangrijk om Google te laten weten dat je website bestaat. Dat je klaar bent om bezoekers te ontvangen. En dat het hoog tijd is dat jouw website meegenomen wordt in de zoekresultaten.

Google Search Console en Google Analytics koppelen aan een WordPress website

Voor WordPress gebruikers is er een super handige plugin: De Google Site Kit plugin. Met deze plugin en een G-mail e-mailadres is het makkelijker dan ooit om Google aan je website te koppelen. Je start de wizard van de plugin en doorloopt daarmee een aantal stappen en voilà: Je website is gekoppeld.


In deze blog lees je meer over het gebruik handige Google tools.


Stap 2: Je website aanmelden bij Google

Nu je website is gekoppeld aan Google Search Console kun je ook op de website van Google Search Console inloggen. Ben je in je browser al ingelogd in je G-mail account dan hoef je niet eens in te loggen. Je kunt dan gelijk van start.

Stap 1 in Google Search Console: Klik op de blauwe knop > Nu starten
Stap 2 in Google Search Console: Plak jouw URL in het balkje bovenaan de pagina (zie afbeelding hieronder) en klik op enter.

Website aanmelden bij Google in Google Search Console

Stap 3 in Google Search Console: Je ziet onderstaand tekstblok

Je klikt op indexering aanvragen (zie afbeelding)

Dan verschijnt als het goed is het onderstaande scherm:

En klaar is Klara!

Zo simpel is het dus. Je voert je URL in, klikt op enter, vraagt de indexering aan.. en hatseflats. Je website wordt door Google meegenomen om te indexeren.

Sitemap voor het beter begrijpen van je website

Nu heb je de indexering bij Google aangevraagd, maar dan is het wel handig om te weten of ook al je pagina’s worden meegenomen. Om hier zeker van te zijn bied je een XML Sitemap aan Google aan. Dit bestand is een soort stamboom die alle pagina’s van je website schematisch weergeeft. Deze sitemap zorgt ervoor dat Google je website beter begrijpt en alle achterliggende pagina’s ook meeneemt bij het indexeren. Deze sitemap hoef je vaak niet letterlijk zelf te maken.

In deze blog lees jij hoe je een Sitemap aanmaakt voor jouw WordPress website.

Wijzig je iets op je website? Indexeer opnieuw

Bij het toevoegen van content of het wijzigen van content op je website werkt het hetzelfde als met het lanceren van een nieuwe website: Het kan een tijd duren voordat Google het opnieuw oppikt. Nu zorgt je sitemap er wel voor dat het sneller gaat, dan wanneer je nog helemaal niet bekend bent in Google. Maar wil je zo snel mogelijk resultaat zien of gewoon zeker zijn van je zaak? Dan doe je er slim aan je website opnieuw voor indexering aan te bieden in Google Search Console.

Conclusie: Je website aanmelden bij Google is zo gefixt

Zoals je hebt gezien is het aanmelden van je website bij Google echt een heel snel klusje. Het is dus zeker de moeite waard om te doen, als je direct resultaat wilt zien.

Heb je nog vragen?

Laat het me zeker weten! Vink leuk en ik help je graag.

Liefs,
Mady

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.