Vond je dit handig?
Dan ben je vast niet de enige!
Deel dit artikel en help anderen ook een stap dichter bij een beter vindbare website.
Je website kan nog zo mooi zijn, je teksten nog zo goed geschreven, maar als je niet weet wie je ideale klant is. Én hoe je haar (of hem) aanspreekt, zal je haar nooit echt bereiken.
Wil je niet langer schieten met losse flodders en wél de juiste klanten aantrekken? Dan is doelgroeponderzoek onmisbaar. Het helpt je niet alleen met betere teksten en SEO, maar zorgt er ook voor dat je klanten sneller converteren (bij je kopen.)
Wil je jouw doelgroep niet alleen begrijpen, maar ook vinden in Google? In de cursus Scoren met zoekwoorden leer je hoe je zoekwoorden vindt die jouw doelgroep gebruikt én hoe je deze slim verwerkt in je website en blogs. Klik hier voor alle informatie.
Waarom is doelgroeponderzoek belangrijk?
Net als eigenlijk overal in marketing is het ook op je website belangrijk om exact te weten wie jouw ideale klant is. Want:
1. Je spreekt de taal van je klant
Je doelgroep heeft een specifieke manier van praten, bepaalde woorden die ze gebruiken en een eigen manier van zoeken in Google. Als jij deze taal spreekt, letterlijk dezelfde woorden gebruikt, voelen ze zich direct aangesproken. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar ook de kans dat ze klant worden.
SEO-tip: De zoektermen die je doelgroep gebruikt, zijn jouw belangrijkste SEO-zoekwoorden. Gebruik ze in je blogs, paginatitels en meta-omschrijvingen.
2. Je schrijft content die wél wordt gelezen
Je kunt denken dat je weet wat je doelgroep interessant vindt, maar als je het niet onderzoekt, gok je eigenlijk maar wat.
Voorbeeld: Je bent een traumatherapeut en jij hebt net een nieuwe behandelwijze geleerd. Dit is iets waar jijzelf heel enthousiast over bent, dus dan moet jouw klant dit ook wel zijn... toch?
Helaas is dat dus niet het geval. Als jouw klant al drie maanden met angst, onrust en stress rondloopt door een onverwerkt trauma, dan boeit het haar totaal niet meer hoe het opgelost wordt. ALS het maar opgelost wordt.
Dat is dus echt zonde van je tijd en energie. Doe je doelgroeponderzoek, dan weet je exact welke onderwerpen relevant zijn en waar jouw doelgroep écht op zit te wachten.
Lees ook de blog: Hoe schrijf je webteksten die je bezoekers begeleiden van herkenning naar aankoop?
3. Je verbetert je SEO door zoekwoorden van je doelgroep te gebruiken
Mensen typen vragen en problemen in Google in hun eigen woorden. Als jij weet hoe ze zoeken en welke woorden ze gebruiken, kun jij precies de juiste zoekwoorden gebruiken. Dit vergroot je vindbaarheid en zorgt ervoor dat je hoger in Google komt.
✅ Wil je weten hoe je deze zoekwoorden vindt? In de cursus Scoren met zoekwoorden (17,-) leer je hoe je dit aanpakt. Je leest er hier alles over.
4. Je verhoogt je conversie
Als je precies weet wat jouw klanten nodig hebben, kun je ze veel gerichter door je website leiden. Je beantwoordt hun vragen nog voordat ze ze gesteld hebben. En dat betekent: minder afhakers, meer klanten.
Hoe doe je doelgroeponderzoek?
1. Observeer je doelgroep online
Een makkelijke manier om te beginnen is kijken waar je doelgroep zich bevindt.
- Facebookgroepen: Waarover praten ze? Welke vragen stellen ze?
- Instagram & LinkedIn: Welke posts werken goed? Wat zijn veelgestelde vragen?
- Reviews bij concurrenten: Wat waarderen klanten? Wat missen ze?
2. Analyseer bestaande klanten
Heb je al klanten? Dan heb je goud in handen. Kijk eens terug naar:
- Welke vragen ze stelden voordat ze klant werden.
- Waarom ze uiteindelijk voor jou kozen.
- Welke bezwaren ze hadden (en hoe je die wegnam.)
Tip van Flip: Gebruik deze inzichten in je blogs en op je aanbodpagina om twijfels direct weg te nemen. Voorbeeld: Ben jij NEI-therapeut en lees je veel dat je doelgroep het vreselijk vindt om een trauma steeds te moeten herbeleven tijdens een EMDR-sessie? Benoem dan op je website dat NEI-therapie werkt zonder de traumatische ervaring keer op keer te hoeven herbeleven.
3. Gebruik Google Suggest & ‘Mensen vragen ook’
Typ een zoekterm in Google en kijk naar de suggesties die verschijnen. Dit zijn letterlijk de woorden die jouw doelgroep gebruikt. Ook in de sectie ‘Mensen vragen ook’ vind je waardevolle vragen die je kunt gebruiken als blogonderwerpen. Deze data komt rechtstreeks uit Google en wat mensen dus daadwerkelijk vragen aan de zoekmachine.
Lees meer over Google Suggest in de blog: Hoe gebruik je Google Suggest voor zoekwoordenonderzoek?
4. Gebruik een vragenlijst
Wil je écht inzicht krijgen in de verlangens en frustraties van je doelgroep? Maak dan een korte vragenlijst. Stel veel open vragen zoals:
- Waar loop je nu het meest tegenaan in [jouw vakgebied]?
- Wat heb je al geprobeerd om dit probleem op te lossen?
- Wat zou voor jou dé oplossing zijn?
Pro-tip van Flip: Stuur de vragenlijst naar bestaande klanten of deel hem op social media. Je krijgt er vaak verrassend waardevolle inzichten uit!
Wat doe je met de resultaten van je doelgroeponderzoek?
Doelgroeponderzoek is pas echt waardevol als je het goed toepast in je content en SEO (en andere marketinguitingen.)
✔️ Pas je webteksten aan: Zorg ervoor dat je teksten de taal spreken en de problemen van je doelgroep beantwoorden.
✔️ Optimaliseer je SEO: Gebruik de zoekwoorden en vragen uit je onderzoek in je blogs en pagina’s.
✔️ Maak content die écht helpt: Schrijf over onderwerpen die je doelgroep bezighouden en geef praktische oplossingen.
Wil jij dat je website niet alleen bezoekers aantrekt, maar ook klanten?
Start met de cursus Scoren met zoekwoorden en ontdek hoe je jouw doelgroep écht bereikt.
Stop met zoeken, start met gevonden worden. Tijd om je jackpot te innen!