Vond je dit handig?
Dan ben je vast niet de enige!
Deel dit artikel en help anderen ook een stap dichter bij een beter vindbare website.
Direct betere vindbaarheid met snelle en effectieve SEO-tips
Wil je snel betere resultaten in Google zonder dagenlang aan je website te sleutelen? Sommige SEO-aanpassingen kosten amper tijd, maar leveren wél direct resultaat op. In deze blog krijg je 17 snelle SEO-tips die je binnen een paar minuten kunt toepassen.
Wil je een complete strategie om je website beter vindbaar te maken? In de cursus ‘Scoren met zoekwoorden’ leer je stap voor stap hoe je de juiste zoekwoorden kiest en gebruikt.
1. Check of je website wordt geïndexeerd
Gebruik Google Search Console om te controleren of je pagina’s goed worden geïndexeerd. Typ je URL in de URL-inspectietool en kijk of Google je pagina kan vinden. Zonder indexatie kan Google je website niet tonen in de zoekresultaten.
2. Verbeter je titels en metabeschrijvingen
Je titels en metabeschrijvingen bepalen of iemand doorklikt naar je website. Zorg dat je titel prikkelend is en je metabeschrijving de lezer nieuwsgierig maakt. Vergeet niet om je zoekwoorden op een natuurlijke manier te verwerken.
Lees ook: SEO-titels en metabeschrijvingen
3. Controleer en optimaliseer je interne links
Interne links helpen Google je websitestructuur beter te begrijpen en zorgen ervoor dat bezoekers langer op je website blijven. Link dus slim door naar relevante pagina’s en blogs.
Lees ook: Wat zijn interne links
4. Voeg ALT-teksten toe aan afbeeldingen
Google leest geen afbeeldingen, maar wél de ALT-tekst. Beschrijf hier kort wat er op de afbeelding te zien is en verwerk subtiel je zoekwoord. Dit verbetert de vindbaarheid van je afbeeldingen in Google Afbeeldingen.
5. Test je laadsnelheid en verbeter trage pagina’s
Een trage website jaagt bezoekers weg en verlaagt je ranking in Google. Gebruik een tool als Pingdom om je website te analyseren en optimaliseer waar nodig. Verklein afbeeldingen, verwijder onnodige plug-ins en schakel caching in.
6. Update oude content en voeg interne links toe
Heb je blogs die al een tijdje online staan? Werk ze bij met nieuwe informatie, voeg interne links toe. Controleer ook of alle gegevens nog kloppen. Dit laat Google zien dat je content up-to-date is.
7. Gebruik je zoekwoorden op de juiste plekken
Zorg dat je belangrijkste zoekwoord voorkomt in:
- De titel (H1)
- De eerste 100 woorden van je tekst
- Minimaal één tussenkop (H2 of H3)
- De bestandsnaam en ALT-tekst van afbeeldingen
Download hier gratis: De zoekwoorden checklist
8. Maak je website mobielvriendelijk
Meer dan 70% van de zoekopdrachten in Google gebeurt via mobiel. Gebruik een tool als Responsive website checker Responsive test tool om te bekijken hoe jouw website scoort op mobiele telefoons. Pas lettergroottes en knoppen aan waar nodig.
Download hier gratis: Je mobiele website: Responsive vs. Mobile first
9. Maak duidelijke URL’s
Kies korte, duidelijke URL’s zonder overbodige woorden (maar met je belangrijkste zoekwoorden.) Bijvoorbeeld: jouwsite.nl/seo-boost-tips in plaats van jouwsite.nl/blog?id=23874.
Let op: Als je jouw URL’s gaat wijzigen dan raakt Google in de war. De oude link verdwijnt als het ware. Google ziet niet automatisch welke nieuwe link hiervoor in de plaats komt. Zorg dus altijd voor een omleiding van de oude URL naar de nieuwe.
10. Bied een XML-sitemap aan in Google Search Console
Een XML-sitemap is eigenlijk gewoon een overzicht van alle pagina’s die op je website staan. Deze sitemap is puur voor Google om je website beter te begrijpen. Aan de linkerkant in het Google Search Console dashboard kun je de link van je sitemap delen met Google.
Lees ook: XML sitemap in WordPress
11. Plaats zoekwoorden in je H1-koppen
De H1 is de belangrijkste kop van je pagina. Zorg dat hij direct laat zien waar je content over gaat. Gebruik een pakkende titel waarin je zoekwoord op een natuurlijke manier voorkomt.
12. Maak je content scanbaar met tussenkoppen
Lange lappen tekst schrikken bezoekers af. Gebruik tussenkoppen, lijstjes en witregels om je content overzichtelijk en prettig leesbaar te maken.
13. Voeg duidelijke call-to-actions toe
Elke pagina heeft een doel. Wil je dat bezoekers zich inschrijven of contact opnemen? Maak dit duidelijk met knoppen zoals “Download de checklist” of “Plan een gratis call”.
14. Link naar betrouwbare externe bronnen
Google waardeert pagina’s die onderbouwd zijn met sterke bronnen. Link naar relevante artikelen of onderzoeken.
15. Verzamel links naar jouw website toe
Hoe meer kwalitatieve websites naar jouw content linken, hoe sterker je autoriteit in Google wordt. Werk aan een strategie om backlinks te krijgen, zoals gastblogs of samenwerkingen.
16. Verwijder of redirect gebroken links
Een link die niet meer werkt, oftewel een gebroken link, heeft negatieve gevolgen voor je SEO en ranking in Google. Gebruik tools zoals Broken Link Checker om foutmeldingen (404-pagina’s) op te sporen. Gebruik een omleiding of vervang de links die niet meer werken.
17. Analyseer je concurrenten en verbeter je eigen content
Bekijk welke zoekwoorden en content je concurrenten gebruiken en zorg dat jouw website nóg beter is. Maak je content uitgebreider, visueel aantrekkelijker en voeg unieke inzichten toe.
Een kleine SEO boost niet genoeg?
Wil je niet alleen snel resultaat, maar écht een grote stap zetten met SEO? Wil je starten met de juiste zoekwoorden, je eerste blog vandaag nog live zetten of wil je weten wat er allemaal geoptimaliseerd moet worden?
Kies wat bij jou past en start vandaag nog:
Zoekwoordenonderzoek
Leer exact hoe je de juiste zoekwoorden vindt en gebruikt om jouw ideale klant aan te trekken.
Bloggen
Wil je structureel beter gevonden worden? Deze cursus helpt je om elke week te scoren met je blogs.
SEO scan
Ontdek waar je nu staat en welke verbeteringen direct nodig zijn. Je krijgt alle verbeteringen op een presenteerblaadje.
Stop met zoeken, start met gevonden worden. Tijd om je jackpot te innen!