Zo gebruik je zoekwoorden zonder dat je tekst onnatuurlijk leest
Zoekwoorden zijn belangrijk voor SEO, maar niets is zo irritant als een tekst waarin de zoekwoorden krampachtig zijn verwerkt. Het moet natuurlijk aanvoelen, zowel voor de lezer als voor Google. Maar hoe gebruik je zoekwoorden op een slimme manier zonder dat het geforceerd klinkt?
In deze blog ontdek je:
✔️ Waar je zoekwoorden moet plaatsen voor de beste SEO-score
✔️ Hoe je zoekwoorden natuurlijk in je tekst verwerkt
✔️ Wat je absoluut niet moet doen (met een slecht voorbeeld)
Wil je dat jouw teksten beter gevonden worden én prettig lezen? Lees dan maar gauw verder!
Waarom is het belangrijk om zoekwoorden natuurlijk te gebruiken?
Zoekwoorden helpen Google te begrijpen waar je blog over gaat, maar overmatig gebruik of het geforceerd plaatsen van zoekwoorden (omdat je er nog niet genoeg hebt gebruikt) kan je tekst onnatuurlijk maken. Dit leest niet prettig wat van negatieve invloed is op de gebruikerservaring (wat weer negatief kan zijn voor je ranking in Google.)
Je zoekwoorden natuurlijk werken in je teksten zorgt voor:
✅ Een vloeiende, prettig leesbare tekst
✅ Hogere SEO-score zonder ‘keyword stuffing’ (Letterlijk vertaald: “Zoekwoord proppen”)
✅ Betere conversie, omdat lezers niet afhaken
Wil je weten hoe je de juiste zoekwoorden kiest? Mijn cursus ‘Scoren met zoekwoorden’ leert je stap voor stap hoe je de beste zoekwoorden vindt en gebruikt. Klik op deze link voor meer informatie en inschrijven.
Waar plaats je zoekwoorden voor de beste SEO-score?
Om zoekwoorden goed te benutten zonder dat het geforceerd voelt, is het belangrijk om ze op de juiste plekken te verwerken. Dit zijn de belangrijkste:
✔️ In de titel (H1): Dit geeft Google direct aan waar je blog over gaat.
✔️ In de eerste 100 woorden: Google hecht extra waarde aan het begin van je tekst.
✔️ In minstens één tussenkop (H2 of H3): Dit helpt bij de scanbaarheid van je pagina en SEO.
✔️ Verspreid door de tekst (maar zonder te overdrijven): Gemiddeld 0,5-1% van de tekstlengte is voldoende.
✔️ In de URL en meta-omschrijving: Dit vergroot de kans op een hogere klikfrequentie.
Wil je dat je blogs beter scoren? Mijn basiscursus SEO bloggen helpt je om zoekwoorden slim en effectief te gebruiken. Klik op deze link voor meer informatie en inschrijven.
Zo gebruik je zoekwoorden natuurlijk in je tekst
Zoekwoorden moeten logisch en vloeiend in je tekst staan. Dit zijn de beste technieken om dat te bereiken:
✅ Gebruik synoniemen en variaties: In plaats van steeds ‘burn-out coach’ te herhalen, kun je ook ‘coach voor stress en burn-out’ of ‘stressbegeleiding’ gebruiken.
✅ Verwerk zoekwoorden in zinnen die echt waarde toevoegen: Gebruik ze in context, bijvoorbeeld in een vraag of stelling.
✅ Schrijf eerst je tekst, voeg daarna zoekwoorden in: Hierdoor blijft de flow natuurlijk.
✅ Gebruik vraagstellingen: Bijvoorbeeld: “Wat doet een coach voor stressklachten?”
✅ Plaats zoekwoorden in lijsten en opsommingen: Dit maakt ze minder storend in de lopende tekst.
Zo moet het dus NIET: een slecht voorbeeld
Sommige teksten lezen alsof ze puur voor Google zijn geschreven en niet voor echte mensen. Dit is een extreem slecht voorbeeld van hoe het niet moet:
“Ben jij op zoek naar een coach voor stress en burn-out? Een coach voor stress en burn-out helpt je bij stress en burn-out. De coach voor stress en burn-out kijkt naar jouw stress en burn-out en helpt je door coaching bij stress en burn-out. Wil jij een coach voor stress en burn-out? Neem dan contact op met onze coach voor stress en burn-out.”
Dit leest niet alleen dramatisch, maar is ook een slechte SEO-strategie. Google herkent keyword stuffing en zal je blog waarschijnlijk lager laten scoren.
Wat werkt dan wel?
In plaats van overdreven herhaling, kun je het veel subtieler aanpakken:
“Veel mensen met stress- en burn-outklachten zoeken hulp bij een coach. Een goede coach helpt je om stress beter te hanteren en voorkomt dat je klachten verergeren. Tijdens een traject leer je technieken om met werkdruk en prikkels om te gaan, zodat je je weer energieker voelt.”
Hier worden de zoekwoorden natuurlijk verwerkt zonder dat het geforceerd voelt.
Soms is het lastig…
Soms is het lastig om een zoekwoord natuurlijk in je tekst te verwerken, vooral als het een vraag is of een lange zoekterm. Stel dat je wilt scoren op “Wat doet een coach voor stressklachten?”. Die zin voelt niet altijd logisch in een lopende tekst.
Wat kun je dan doen?
✅ Gebruik de zoekterm als tussenkop: Dit maakt het direct duidelijk voor Google en de lezer.
✅ Verwerk het in een natuurlijke vraagstelling: Bijvoorbeeld: “Veel mensen vragen zich af: wat doet een coach voor stressklachten?”
✅ Splits de zoekterm subtiel op: Bijvoorbeeld: “Een coach kan je helpen bij stressklachten. Maar wat doet een coach precies?”
Door creatief met je zoekwoorden om te gaan, zorg je ervoor dat ze natuurlijk in je tekst passen zonder dat het geforceerd voelt.
Conclusie: Zoekwoorden gebruiken zonder dat het geforceerd voelt
Wil je dat je blogs goed scoren in Google, maar ook prettig leesbaar blijven? Gebruik zoekwoorden op de juiste plekken, wissel af met synoniemen en vermijd overmatige herhaling.
Wil je leren hoe je zoekwoorden slim inzet zonder dat het geforceerd klinkt? In mijn cursus ‘Scoren met zoekwoorden’ ontdek je precies hoe je dat doet. Klik hier voor alle informatie en inschrijven.
Wil je meer lezen over SEO, kijk dan hier:
- Hoe je blogs sneller laat indexeren door GoogleWaarom wil je dat Google je blogs snel oppikt? Je hebt een blog geschreven, gepubliceerd en… dan gebeurt er helemaal niks. Geen verkeer, geen zichtbaarheid. Google lijkt je blog compleet te negeren. De reden hiervoor is dat nieuwe pagina’s niet direct worden opgenomen in de zoekresultaten. Wat weer irritant is, want hoe sneller je blog…
- Waar sta ik in Google? Ontdek het met Google Search ConsoleBovenaan in Google? Ontdek je positie en groei verder! Je hebt hard gewerkt aan je website en je content, maar hoe weet je eigenlijk waar je staat in Google? Ben je al goed vindbaar of is er nog werk aan de winkel? Gelukkig hoef je dit niet te gokken. Met Google Search Console krijg je…
- Je website snelheid testen: Zo doe je datSnelle website = bezoeker blij = Google blij Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers niet afhaken, maar juist langer blijven en meer pagina’s bekijken. Dit leidt tot hogere conversies, een betere gebruikerservaring en een hogere ranking in Google. Door regelmatig je website snelheid te testen, zorg je ervoor dat jouw pagina’s optimaal presteren. Hoe…
- De reden dat een ‘Over mij’-pagina stiekem super belangrijk is voor SEOJe ‘Over mij’-pagina is meer dan een kennismaking Vaak wordt de ‘Over mij’-pagina gebruikt als “een leuke toevoeging”. Maar wordt er duidelijk weinig aandacht aan besteedt. En dat is nou precies heel erg zonde! Want deze pagina is ook van grote invloed op jouw vindbaarheid in Google. Google kijkt niet alleen naar je blogs en…