Het succes van je website optimaliseren voor zoekmachines hangt grotendeels af van hoe effectief je gebruikmaakt van zoekwoorden. In deze blog ligt de focus op een van de belangrijkste onderdelen van je SEO strategie: Zoekwoorden voor Google. Of je nu al een tijdje bezig bent met SEO of net start met optimaliseren maakt niet. Het verwerken van zoekwoorden voor Google is één van de belangrijkste onderdelen voor een succesvolle website. Het zorgt voor betere vindbaarheid, hogere ranking en meer organisch verkeer naar je website.
Wil je hoger scoren in Google? Download nu de gratis Zoekwoorden Checklist en ontdek waar je zoekwoorden het verschil maken.
Wat zijn Google zoekwoorden?
Zoekwoorden in Google zijn de termen en zinnen die jouw ideale klant invoert in de zoekbalk van Google. Het doel is om informatie, producten of diensten te vinden. Deze zoekwoorden worden door zoekmachines gebruikt om te bepalen welke pagina’s het meest relevant zijn voor een specifieke zoekopdracht.
Het belang van zoekwoorden ligt in het feit dat ze de intentie van de gebruiker vaak verklappen. Mensen gebruiken Google om problemen op te lossen, antwoorden te vinden en aankopen te doen. Zo ook jouw ideale klant. Door goed zoekwoordenonderzoek te doen en je content te optimaliseren met de juiste zoekwoorden, vergroot je de zichtbaarheid van je website voor je doelgroep.
In deze blog lees je alles over het doen van zoekwoordenonderzoek.
Waarom zijn de zoekwoorden in Google belangrijk voor SEO?
Het gebruik van de juiste zoekwoorden is onmisbaar als je organisch verkeer naar je website wilt trekken. Zoekmachines zoals Google crawlen voortdurend miljoenen websites om de meest relevante resultaten te tonen op basis van de zoekopdrachten van gebruikers. Wanneer jouw website goed is geoptimaliseerd voor de zoekwoorden die jouw ideale klant gebruikt, vergroot je de kans dat je website verschijnt in de zoekresultaten.
Enkele redenen waarom zoekwoorden voor Google belangrijk zijn voor je SEO-strategie:
- Het verbetert de zoekresultaten: Door je pagina’s te optimaliseren voor specifieke zoekwoorden, vergroot je de kans om hoog te scoren in de zoekresultaten van Google. Het doel van SEO is om op de eerste pagina te komen. Die eerste pagina in Google is belangrijk, want zo’n 75% van de gebruikers kijkt niet verder dan dat.
- Relevantie voor je doelgroep: Het gebruik van de juiste zoekwoorden zorgt ervoor dat je teksten aansluiten bij de zoekintentie* van je doelgroep. Hierdoor trek je bezoekers aan die daadwerkelijk interesse hebben in jouw producten of diensten.
- Concurrentievoordelen: Door zoekwoorden te kiezen met een hoog zoekvolume en minder concurrentie, kun je makkelijker hoog ranken. Hierdoor gaat je ideale klant naar jouw website in plaats van die van je concurrent.
* De zoekintentie van je doelgroep kan informatief zijn (“Hoe werkt een snelkookpan?”) Maar de zoekintentie kan ook een navigatie intentie hebben (“Hoe log ik in bij Bol.com?”) Daarnaast heb je nog 2 zoekintenties: Commercieel (“Wat is de beste snelkookpan?”) of de intentie is transactiegericht (“Snelkookpan kopen”.)
Maar hoe bepaal je nu wat er dan belangrijk is op je website? Daarvoor heb je op iedere pagina een zogeheten Focus Keyphrase. En daar ga ik je nu alles over vertellen.
Zoekwoorden voor Google en het belang van de “Focus Keyphrase”
Een belangrijk onderdeel van je zoekwoorden strategie is de “focus keyphrase”. Letterlijk vertaald: De focus zoekterm. Dit is de hoofdzoekterm waarop je een specifieke pagina optimaliseert. Voor deze blog is de focus keyphrase Zoekwoorden Google. Dit is de zoekterm waar de focus ligt voor mijn blog. Naast deze zoekterm gebruik ik ondersteunde zoektermen om de focus keyphrase te ondersteunen.
De focus keyphrase helpt zoekmachines beter te begrijpen waar je pagina over gaat. Daarnaast is het voor jezelf een handige leidraad: Je focus ligt op één specifiek onderwerp waar je je teksten op richt. Door je pagina te optimaliseren voor Zoekwoorden Google, verhoog je de kans dat Google je pagina als relevant beschouwt voor deze term als iemand hier op zoekt.
Voordelen van een goede Focus Keyphrase
Ik benoemde in het stuk hierboven al wat voordelen van de focus keyphrase, maar ik zet ze nog even voor je op een rijtje:
- Gerichte content: Wanneer je werkt met één allerbelangrijkste zoekterm kun je heel gerichte content gaan schrijven. Deze blog: Gaat alleen maar over zoekwoorden voor en in Google. Alle tips die ik hierbij kan bedenken deel ik dan in mijn blog. Zo blijft mijn blog relevant wanneer mijn ideale klant zoekt naar Zoekwoorden Google of Zoekwoorden in of voor Google.
- Betere ranking in Google: Doordat je focus ligt op één zoekterm begrijpt Google veel beter waar je pagina over gaat. Daardoor zal je ranking verbeteren en zal je dus meer verkeer naar je website krijgen wanneer er gezocht wordt op die ene zoekterm. Maar niet alleen dat: Google herkent ook synoniemen en aanverwante zoektermen en zal ook daar je pagina beter op laten ranken.
- Tiptop gebruikerservaring: Wanneer jouw doelgroep in Google zoekt op bijvoorbeeld: “De beste therapiesoorten voor trauma” en jij hebt een blog geschreven die hier exact over gaat, dan sluit dit aan bij de verwachting van je bezoeker. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker langer op je website blijft, misschien wel een gerelateerd artikel wil lezen of je gratis weggever aanvraagt die aansluit bij de zoekopdracht.
Als het artikel ineens een andere wending krijgt doordat je bijvoorbeeld halverwege overgaat op klachten bij een burn-out (ik noem maar even iets) dan zal de persoon die op zoek is naar trauma behandelingen zich niet aangesproken meer voelen. De kans is dan ook groot dat ze je website verlaat.
Hoe vind je nou de juiste zoekwoorden voor Google
Het vinden van de juiste zoekwoorden vereist wat onderzoek en een strategische aanpak. Hieronder staan enkele stappen om effectieve zoekwoorden te kiezen:
- Begrijp de zoekintentie van je doelgroep: De eerste stap is het begrijpen van de intentie achter de zoekopdrachten van je doelgroep. Gebruikers zoeken op Google om verschillende redenen: om informatie te vinden, problemen op te lossen of om producten te kopen. Het is van belangrijk dat je zoekwoorden aansluiten bij de intentie van je doelgroep.
- Gebruik zoekwoordenonderzoek tools: Tools zoals Ubersuggest en SEMrush zijn ideaal voor het vinden van relevante zoekwoorden. Deze zoekwoordenonderzoek tools geven inzicht in zoekvolume, concurrentie en gerelateerde zoektermen. Daardoor kun je de slimste (en meest strategische) zoekwoorden vinden voor jouw website. Lees hier meer over deze tools.
- Maak gebruik van long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden zijn langere en specifiekere zoekopdrachten, zoals “hoe zoekwoorden optimaliseren voor Google” in plaats van alleen “zoekwoorden”. Long-tail zoekwoorden hebben vaak een wat lager zoekvolume, maar ook een stuk minder concurrentie. Dit zorgt ervoor dat jouw website beter gevonden wordt op deze specifieke term. Lees alles over long-tail keywords in deze blog.
- Analyseer je concurrenten: Zonder te weten wat je concurrenten doen is het lastig om voor jezelf strategische zoekwoorden te selecteren. Vaak geeft de data van je concurrenten je inzicht in waar nog mogelijkheden liggen en welke zoekwoorden je beter niet kunt gebruiken. Zo benut je op de beste manier de kansen die er voor jouw website liggen.
Dan heb je je onderzoek gedaan.. en dan is het tijd om je pagina’s te optimaliseren. Maar hoe vlieg je dat nou aan? Lees maar snel verder.
Je pagina’s optimaliseren voor Google
Als je weet welke (long-tail-) zoekwoorden je wilt gaan gebruiken en wat je focus keyphrase is dan is het tijd om aan de slag te gaan met het optimaliseren van je pagina’s voor Google. Het is belangrijk je zoekwoorden op juiste plekken te verwerken zodat Google snapt wat belangrijk is op je pagina’s:
- Titel en metabeschrijving: Zorg ervoor dat je focus keyphrase in zowel je titel als je metabeschrijving voorkomt. Dit helpt Google om je pagina beter te begrijpen en het laat je doelgroep direct zien waar de pagina over gaat.
- Kopteksten (H1, H2, H3): Gebruik je zoekwoorden in de kopteksten van je pagina. Dit zorgt ervoor dat je pagina een duidelijke structuur krijgt.
- URL: Zorg dat je focus keyphrase voorkomt in de URL van je pagina. Een korte, beschrijvende URL met de juiste zoekwoorden is perfect. Voorkom rare cijfers en tekens die daar niks te zoeken hebben ;).
- Alt-tekst van afbeeldingen*: Optimaliseer de alt-tekst van je afbeeldingen door zoekwoorden op te nemen. Dit helpt Google om je visuele content te begrijpen en kan bijdragen aan betere rankings.
- Interne links: Leg links tussen je pagina’s, door vanuit de ene pagina een link te plaatsen naar een andere pagina op je website. Zorg er wel voor dat deze pagina’s aanverwant zijn aan elkaar. Dit verbetert de gebruiksvriendelijkheid en versterkt de SEO voor je diverse pagina’s.
* De alt-tekst van je afbeelding heet ook wel alternatieve tekst. Dit wordt gebruikt voor spraakcomputers voor mensen blind of slechtziend zijn. Deze alt-tekst wil je gebruiken om je afbeeldingen te beschrijven en daarin maak je het liefst ook gebruik van je focus keyphrase.
Nooit meer vergeten waar je je zoekwoorden allemaal plaatst? Download dan nu de gratis Zoekwoorden Checklist. En start meteen met het optimaliseren.
Conclusie
Het optimaliseren van je website voor Zoekwoorden Google is een belangrijk onderdeel voor je SEO strategie. Door te focussen op de juiste zoekwoorden, zoals Zoekwoorden Google, kun je de zichtbaarheid van je website vergroten. Het draait om het begrijpen van de zoekintentie van je doelgroep, het doen van zoekwoordenonderzoek en het optimaliseren van je pagina’s.
Zoekwoorden zijn het hart van je vindbaarheid. Door je pagina’s te optimaliseren met de focus op de juiste zoekwoorden zet je de eerste stap naar succes in Google’s zoekresultaten.
Heb je nog vragen over Zoekwoorden voor Google? Of een andere SEO, Webdesign of zakelijke blog gerelateerde vraag? Laat het me dan zeker weten. Vink leuk en ik help je graag.
Liefs,
Mady
Kan je niet stoppen met lezen? Lees dan verder:
Wat zijn zoektermen en waar gebruik je ze?
Meer klanten bereiken met SEO, hoe pak je het aan?
Je website hoger in Google krijgen: Een stappenplan