Klaar met achter opdrachten aanjagen? Laat klanten jou vinden
Als ZZP’er wil je opdrachten binnenhalen zonder steeds te moeten leuren of hopen dat iemand je op social media vindt. En eerlijk, hoe vaak scroll je zelf langs oproepjes zonder te reageren? Precies. Tijd om het slimmer aan te pakken.
De meeste ondernemers denken dat ze actief moeten netwerken, reageren in Facebook-groepen of connecties spammen op LinkedIn om aan opdrachten te komen. Maar wat als potentiële klanten juist jou vinden, zonder dat jij er steeds achteraan hoeft?
Wil jij weten waar je je zoekwoorden moet plaatsen om beter vindbaar te worden in Google? Download dan de gratis zoekwoorden checklist en zet de eerste stap naar een website die écht klanten aantrekt.
Waarom zelf zoeken als klanten jou ook kunnen vinden?
De meeste ZZP’ers steken bakken tijd in social media, maar vergeten dat mensen die op zoek zijn naar een freelancer, niet eindeloos scrollen. Ze googelen.
Denk maar na: als iemand een webdesigner, SEO-expert of VA zoekt, dan typt diegene dat gewoon in Google. En als jouw website dan naar boven komt? Dan ben jij diegene die de aanvraag krijgt, zonder dat je ook maar één pitch hebt gestuurd.
Mijn volledige strategie is zo ingericht dat ik niet afhankelijk ben Social media. Mijn bedrijf draait om en op mijn website. Ik jaag niet achter klanten aan, zíj́ kloppen bij mij aan.
Hoe zorg je dat klanten via Google bij jou uitkomen?
1. Gebruik de juiste zoekwoorden
Je klanten zoeken niet op "unieke branding" of "jouw creatieve kracht", maar op "ZZP-opdrachten vinden", "opdrachtgevers vinden als ZZP'er" of "SEO voor freelancers".
Zorg ervoor dat je deze termen letter verwerkt in je teksten.
2. Schrijf blogs die jouw ideale klant aantrekken
Niet zomaar blogs, maar SEO-geoptimaliseerde blogs die inspelen op de vragen die je klant heeft. Bijvoorbeeld:
- "Hoe kom je als ZZP'er aan opdrachten?"
- "ZZP opdrachten zonder social media, kan dat?"
- "Hoe krijg je meer klanten via Google?"
Blogs zoals deze zorgen ervoor dat je als expert wordt gezien en automatisch meer aanvragen krijgt.
3. Zorg dat je website technisch klopt
Langzame websites, onduidelijke menu’s en geen contactformulier? Dan klikken bezoekers weg. Zorg ervoor dat je website technisch goed staat, zodat Google hem oppakt én bezoekers doorklikken.
4. Bouw een slim aanbod
Veel ZZP’ers maken de fout om alleen op grote opdrachten te mikken. Maar als je daarnaast ook iets laagdrempeligs hebt, zoals een e-book, een cursus of een quickscan, heb je een makkelijke instap voor nieuwe klanten.
Van zoeken naar gevonden worden
Het verschil tussen altijd achter opdrachten aangaan en opdrachten automatisch binnenkrijgen, zit in hoe je je online aanwezigheid neerzet. SEO zorgt ervoor dat je website voor je werkt, ook als jij dat even niet doet.
Wil jij weten waar je je zoekwoorden moet plaatsen om beter vindbaar te worden? Download dan hier de gratis zoekwoorden checklist en zet de eerste stap naar een website die écht klanten aantrekt.
Stop met zoeken, start met gevonden worden. Tijd om je jackpot te innen!
Vond je dit handig?
Dan ben je vast niet de enige!
Deel dit artikel en help anderen ook een stap dichter bij een beter vindbare website.